PATH OF 100 MONKEYS






Elfstedentocht




GIET IT OAN?

1909, HONDERD JAAR GELEDEN WERD DE EERSTE OFFICIËLE ELFSTEDENTOCHT GEREDEN. IN 1997 VOND DE LAATSTE PLAATS WANNEER KOMT DE VOLGENDE?
Het is half zes ’s ochtends als ruim 16.000 dappere mannen en vrouwen in Leeuwarden hun schaatsen onderbinden. In de rest van Nederland zijn miljoenen vroege vogels voor de televisie gekropen. Zij zullen de komende uren alle 200 Friese kilometers volgen, die deze helden schaatsend af gaan leggen. Waarom? Omdat een Elfstedentocht een uniek en zeldzaam evenement is. Zelfs zo zeldzaam, dat de tocht al twaalf jaar niet meer verreden is.

Anastasia



GROOTHERTOGIN ANASTASIA ROMANOV
In het najaar van 1920 sprong een jonge, negentienjarige vrouw van een Berlijnse brug. Een toevallig passerende politie-agent redt haar uit het ijskoude water. De vrouw lijdt aan geheugenverlies en weet volstrekt niet wie ze is en hoe ze heet. Als unbekannte Frau wordt ze ingeschreven in een psychiatische kliniek, vlak buiten Berlijn. Bij het fysieke onderzoek blijkt, dat de vrouw opmerkelijk veel littekens heeft. De komende maanden verandert deze situatie niet, tot er een nieuwe patiEte, Klara, op haar afdeling wordt geplaatst. Zij volgt al jaren geobsedeerd de koningshuizen van Europa. Klara herkent in de onbekende vrouw, die zich nu Anna Andersen noemt, m van de kinderen van de voormalige tsaar van Rusland, groothertogin Anastasia. Maar deze was in 1918, samen met haar familie vermoord!

Tsaar Nicholas II, een Romanov, regeerde tot 1917 over Rusland. Hij was getrouwd met de beeldschone Alexandra, kleindochter van koningin Victoria. Samen kregen ze vier dochters, de jongste werd Anastasia genoemd, wat zij die wordt wedergeboren betekent. Zij was een vrolijke, rebelse meid, die vaak het strenge hofprotocol negeerde.

Het Nieuwe Wereld Tijdschrift: Nr. 1-7


Speaking the the truth in times of universal deceit, is a revolutionary act.


SAMENZWERINGSTHEORIËNWie over het internet surft, moet vaststellen, dat samenzweringstheoriën op diverse terreinen prominent aanwezig zijn. Werkelijk miljoenen websites en video's handelen over de volgende onderwerpen:

11. Zijn we wel op de maan geland?Officiële versie. NASA is tijdens het Apollo-programma een aantal malen op de maan geland.
Critici: NASA was technisch niet in staat om de verwachtingen waar te maken. De hele wereld (600 miljoen tv-kijkers) is voor de gek gehouden. De maanlanding is in scene gezet. Bewijzen: NASA bouwde een grote maanmaquette in de woestijn bij Las Vegas. De foto's zijn te scherp en er zijn meerdere lichtbronnen. De vlag wappert in het luchtledige. Onder het maanlandingsvoertuig is het maanstof niet weggeblazen.

Philidelphia experiment



WIST U DAT? 8: UITGAVE SiTU-HARNS; samenstelling Master Klaas

The philadelphia experiment
In 1996 verscheen er in de Griekse versie van Playboy een merkwaardig artikel. Tussen de blote dames stond een artikel over het Griekse oorlogsschip de Leon, dat in dat jaar na vijftig jaar trouwe dienst, zal worden gesloopt. De Leon had in het verleden de naam de Aldridge, Een Amerikaanse destroyer uit de Tweede Wereldoorlog. Over dit schip zijn al twee films en tientallen boeken en documentaires verschenen. Op allerlei website wordt het verhaal aangehaald. De Aldridge zou volgens sommigen onderdeel hebben uitgemaakt van een bizar experiment in het najaar van 1943. Albert Einstein werkte bij de Amerikaanse Marine. Zogenaamd om conventionele wapens te ontwikkelen, maar in werkelijkheid werd gezocht naar een mogelijkheid om marineschepen onzichtbaar te maken.

Rembrandt in Harlingen




Friesland was vele eeuwen lang slechts over water te bereiken. Was men eenmaal op Fries grondgebied, dan waren de grote en kleine waterwegen en meren het meest betrouwbaar. De wegen in Friesland zelf, maar ook de wegen die ernaar toe leidden waren erbarmelijk. Ze dwongen Philips II, koning van Spanje, boven Zwolle tot de terugtocht, toen hij zijn nieuw verworven gebieden wilde inspecteren.
Harlingen was in die tijd de, vrijwel enige, toegangspoort tot Friesland. Deze positie veranderde pas toen de Afsluitdijk in 1937 werd aangelegd. Er waren dan ook regelmatige veerdiensten op Amsterdam (later ook Hull en Londen), terwijl vanuit Harlingen boten en trekschuiten naar Leeuwarden en Bolsward vertrokken. U kunt zich de dynamiek van dit gebeuren voorstellen. Voor het Heerenlogement vertrokken de boten naar Leeuwarden. Het hoekhuis heet niet voor niets “De Wekker”.